Buna! Dupa cum bine stiti, am decis sa fac wrap-up-ul pe doua luni, deoarece nu am citit atatea carti cate mi-as fi dorit in martie. In aceste luni primavaratice am lecturat unsprezece titluri, care au primit intre 3-5 stelute.
Martie
- „Nunta in cer” de Mircea Eliade (5/5)
Descriere: „Alcatuit din confesiuni rostite in soapta, din citeva franturi de viata petrecute in Bucurestii „anilor nebuni”, romanul prinde in paginile sale destinul framantat a doua cupluri marcate de o iubire stranie si nelinistitoare. Numai ca misterul acesta vesnic, intrupat aici in dubla ipostaza a personajului central al cartii, refuza sa se livreze autorului. Ba pare chiar ca se adanceste ametitor, pe masura ce naratorii lui Eliade isi deapana unul altuia povestea iubirii lor pierdute pentru enigmatica eroina a intamplarilor, Ileana Leana.
Portretul ei, realizat din linii de o mare puritate, este unul dintre cele mai tulburatoare portrete feminine din proza romanesca, unul dintre acele chipuri ce-l urmaresc pe cititor multa vreme dupa ce a inchis cartea.”
2. „Demelza” de Winston Graham (5/5) – volumul 2 din „Poldark”
Descriere: „In cel de-al doilea roman al superbei serii Poldark, Demelza Carne, fiica unui miner sarman pe care Ross Poldark a salvat-o dintr-o incaierare de la un balci, este acum sotia fericita a acestuia. Transformandu-se intr-o tanara fermecatoare, amuzanta si incantatoare, Demelza reuseste sa castige afectiunea lui Ross, facandu-l sa uite de pierderea mult iubitei lui Elizabeth. Dar evenimentele din acesti ani tulburi le pun la mare incercare casnicia si dragostea. In timp ce Ross se lanscaza intr-o lupta acerba pentru drepturile comunitatii minerilor, eforturile Demelzei de a se adapta la modul de viata al micii nobilimi — dar si al sotului ei — o pun in situatii tot mai ciudate si mai stanjenitoare. Cand tragedia loveste pe neasteptate si rivalitatea dintre Ross si puternicul George Warleggan devine tot mai profunda, va reusi Demelza sa gaseasca puterea sa lupte impotriva unor forte care o depasesc ca sa apere sansele la fericire pentru ea si sotul ei?
3. „Atingerea umbrei” de Richelle Mead (5/5) – volumul 3 din „Academia vampirilor”
Descriere:CE S-AR ÎNTÂMPLA DACĂ DÂND GHES INIMII, ROSE ŞI-AR PIERDE CEA MAI BUNĂ PRIETENĂ PENTRU TOTDEAUNA?„Lissa Dragomir este o prinţesă moroi, cu un rarisim dar de a stăpâni magia spiritului. Ea trebuie apărată în orice moment de strigoi (morţii vii), cei mai fioroşi vampiri. Puternicul amestec de sânge omenesc şi vampiresc din venele Rosei Hathaway, cea mai bună prietenă a Lissei, o face să fie dhampir. Rose şi-a dedicat viaţa unei misiuni mai mult decât primejdioase: s-o apere pe Lissa de strigoi, care şi-au jurat s-o facă asemeni lor.O premoniţie întunecată încolţeşte în mintea lui Rose şi umbre fantomatice prevestesc un rău cumplit ce se apropie tot mai mult de porţile de fier ale Academiei. Strigoii strâng cercul şi cer răzbunare pentru vieţile luate de Rose. Într-o luptă mai aprigă decât cel mai înfricoşător coşmar, Rose va trebui să aleagă între viaţă, dragoste şi cele două fiinţe care contează cel mai mult pentru ea… dar oare alegerea ei înseamnă că doar unul dintre ei va supravieţui?”
4. „Blestemul castigatorului” de Marie Rutkoski (5/5)
Descriere: „Intr-un imperiu care se desfata cu razboaie si cu inrobirea celor invinsi, Kestrel, fiica unui general, are doar doua posibilitati: sa se inroleze in armata sau sa se casatoreasca. Dar lumea ii este data peste cap atunci cand isi intalneste sufletul-pereche – un sclav ai carui ochi par sa sfideze intreaga lume. Urmandu-si instinctul, sfarseste prin a-l cumpara pentru o suma imensa de bani. Insa baiatul detine un secret, iar Kestrel afla in curand ca pretul pe care l-a platit pentru o alta fiinta umana e mult mai mare decat si-ar fi putut imagina.”
5. „Morometii” de Marin Preda – volumul 1 (5/5)
Descriere: „Scriind, totdeauna am admirat ceva, o creatie preexistenta, care mi-a fermecat nu numai copilaria, ci si maturitatea: eroul preferat, Moromete, care a existat in realitate, a fost tatal meu. Acest sentiment a ramas stabil si profund pentru toata viata, si de aceea cruzimea, cat si josnicia, omorurile si spanzurarile intalnite des la Rebreanu si Sadoveanu si existente, de altfel, si in viata taranilor nu si-au mai gasit loc si in lumea mea scaldata in lumina eterna a zilei de vara. In realitate, in amintire imi zac fapte de violenta fara masura si chipuri intunecoase, infernale, dar pana acum nu le-am gasit un sens… Poate ca nici nu au!?”
Aprilie
- „Minunea” de R.j. Palacio (5/5)
Descriere: „August Pullman este un baiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naste cu o teribila diformitate faciala. Pentru a-l proteja de privirile si vorbele rautacioase ale oamenilor, parintii sai il educa acasa, dar intr-o zi hotarasc ca a venit vremea ca Auggie sa mearga la scoala.”
2. „Hotel Iris” de Yoko Ogawa (5/5)
Descriere: „Ce au in comun un traducator taciturn, vaduv de mai bine de 20 de ani, care traieste izolat pe o insula, si o fata de 17 ani, frumoasa, ce isi ajuta mama sa administreze hotelul familiei din oraselul turistic de pe coasta? De ce se ascunde barbatul departe de forfota litoralului? Exista voci care spun ca sotia traducatorului nu a murit de moarte buna. Oare esarfa zdrentuita si cu pete de sange descoperita de Mari in casa lui a fost arma crimei? Si atunci, ce o atrage pe tanara la el? Pericolul – atat de ispititor pentru o adolescenta bruscata de o mama prea severa -, sau intuitia unei afinitati improbabile?”
3. „Titanic vals” de Tudor Musatescu (4/5)
Descriere: „Structurata pe trei parti, piesa Titanic vals a lui T. Musatescu, surprinde fidel atmosfera societatii romanesti la inceputul secolului XX. Este in primul rand o comedie de moravuri, ce vizeaza mediul provincial intr-una din ipostazele lui caracteristice: familia functionarului marunt, marcata de lipsuri materiale si absenta oricarei perspective.”
4. „De la noi, la Cladova” de Gala Galaction (3/5)
5. „Revedere dupa ani” de Betty Neels (5/5)
6. „Cartea viitorului” de Cecelia Ahern (5/5)
Descriere: „Tamara Goodwin a avut mereu tot ce si-a dorit. A crescut intr-o vila luxoasa, cu plaja privata, un dressing cu haine de firma, pat cu baldachin si propriul jacuzzi. Cand, pe neasteptate, tatal ei moare, viata Tamarei si a mamei sale se schimba dramatic. Ingropate in datorii, ele sunt nevoite sa se mute la tara, intr-o casuta aflata in curtea castelului Kilsaney. Intr-o buna zi, un autobuz cu o biblioteca ambulanta trece pragul domeniului. Privirea Tamarei cade asupra unui volum legat in piele, cu lacat si incuietoare aurite. Ceea ce descopera acolo ii taie rasuflarea si ii zguduie lumea din temelii…
O carte plina de suspans si de mister, care vorbeste cu delicatete despre dragoste si prietenie.”
Acestea au fost minunatele carti pe care le-am citit.
Cu aceasta ocazie, vreau sa va anunt ca am incheiat doua colaborari, de care sunt foarte incantata.
In urmatorul articol, va voi prezenta ce am cumparat/primit in luna aprilie.
Publicat pe 11 mai 2018
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu