miercuri, 25 decembrie 2019

Recenzii speciale pentru Crăciun și iarnă - Bogdana Găgeanu

La  începutul lunii decembrie, am organizat un concurs cu recenzii, la care a participat doar Bogdana GăgeanuAceasta a scris două recenzii tare frumoase, care vor  ne învețe despre bunătate. Doar  bunătatea nu trebuie  vină numai în preajma sărbătorilorci pe tot parcursul anului.


   Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea

Cartea despre care vreau vorbesc astăzi este "Hagi-Tudose''de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Pare o nuvelă prăfuită, dar pe lângă faptul că acțiunea se petrece iarnă,,cartea ne oferă o adevărată lecție despre virtuțile morale pe care le-am pierdut.
Toți sătenii îl cunosc pe Hagi-Tudose, un zgârcit get-beget, dat anti-exemplu la slujbele de la biserică. Dar nu e doar zgârcit cu alțîi, ci și cu sine însuși.Deși este frig în casă, nu face focul și preferă să înghețe. Nici pastile nu își cumpără, chiar dacă se îmbolnăvește. Nepoata e nevoită să-i îndure crizele, acesta fiind în stare să o lase să moară de foame.Se bucură de banii câștigați din negoț, atâta timp cât nu cheltuie.
Iată ce spune Delavrancea: "Moartea să aibă coasă de aur, el și-ar înfige amândouă mânele în tăișul ei!". Deși moartea îi bate la ușă, nici atunci nu vrea să facă foc și de abia acceptă să dea bani pentru câteva vreascuri și o ciorbă de găînă.
E celebră replică:"Să-i tăi coadă!... Să-i tăi coadă!... O coadă d-un stânjen!... până între, se răcește odaia!..". Până și pisica din odaie trebuia să facă economie.
Atunci când moare, Hagi Tudose moare cu mâinile îngropate în bani.
Putem consideră această nuvelă drept un avertisment la adresa cititorilor: să nu cumva să ajungem niște Hagi Tudose.

Viața poate trece pe lângă noi și noi să stăm cu gândul doar la bani. Să uităm să ne bucurăm de copii, de micile plăceri ale viețîi doar pentru că avem nevoie de bani. De aceea banul e ochiul dracului, pentru că el devine singură preocupare pentru noi. Textul e actual, după părerea mea. Vă las cu bine. Sper să citiți cartea și, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, să vă amintiți de sufletul vostru și să vă hrăniți cu colinde și cu bucuria Nașterii Domnului!




Fetița cu chibrituri de Hans Christian Andersen



Pentru că suntem în perioada Sărbătorilor de iarnă, aș vrea să vă readuc în centrul atenției o poveste care m-a impresionat foarte mult, scrisă de Hans Christian Andersen. Este vorba despre "Fetița cu chibrituri". Acțiunea are loc în Ajunul Anului Nou. În timp ce toată lumea era preocupată de apropierea Anului Nou, o fetiță stătea pe stradă, zgribulită de frig, încercând să vândă chibrituri. Nu vânduse nimic, înghețase din pricina frigului și îi era teamă să se întoarcă acasă, ca nu cumva să ia bătaie pentru neputința de a aduce un ban în casă. În cele din urmă, îndrăznește și aprinde un chibrit, cu speranța de a se încălzi, însă chibritul se stinge repede și nu îi dă răgazul de a se obișnui cu căldura. Și tot așa, cu fiecare chibrit se întâmpla la fel. Ceea ce este cumplit este că frigul îi poate lua fetiței sărace și visurile. La fiecare chibrit, are un vis: primul, în care își imaginează o sobă călduroasă de fier, al doilea în care își închipuie o masă plină cu bunătăți, al treilea,un brad de Crăciun frumos împodobit. Toate se sting odată cu stingerea chibritelor. De fapt aceste trei visuri reprezintă cele trei dorințe ale fetiței. Moartea apare, însă pare că și ea se înduioșează de vederea fetiței și, ca să nu o sperie, apare sub chipul bunicii fetiței, care plecase într-o altă lume. Fetița se înduioșează și o roagă pe bunica să o ia cu ea. Andersen descrie foarte frumos această scenă: "Niciodată bunica ei nu fusese atât de frumoasă ori de mare! Ea se apropie de fetiță și-o îmbrățișă. Apoi, ținându-se strâns una de cealaltă, zburară împreună, vesele, în strălucirea aceea de sus. Acolo unde nu mai era nici frig, nici foame, nici supărare. Acolo unde era doar Dumnezeu." În ziua următoare, fetița este găsită moartă. Fiecare își dă cu părerea, dar nimeni nu pare să aibă mustrări de conștiință. Vă îndemn la acte de bunătate, Fiecare din noi poate fi Moș Crăciun și poate dărui. Haideți să nu mai vindem iluzii și să construim visuri!





Un comentariu:

Întoarce-te la mine de Simona Lungu

„ Întoarce – te   la   mine ” nu  mă   așteptăm   să  fie o carte cu un asemenea impact,  să  fie  atât  de  tulburătoare   și   să   m...